Wist je dit al over de mooie smaken van het wildseizoen?

Medio oktober, bij de opening van het culinaire wildseizoen, staan er bij het merendeel van de Nederlandse restaurants weer de heerlijkste wildgerechten op de menukaart. Met hun robuuste smaken en malse texturen vormt het vlees van in het wild levende dieren voor de echte kenner en liefhebber het neusje van de zalm. Maar hoe komt het dat de smaak en het vlees zo bijzonder zijn?

wildseizoen

Leefomgeving

De unieke smaken van het wildseizoen vinden hun oorsprong in verschillende factoren. De invloed van de omgeving van het dier is daar een belangrijk onderdeel van. De echte kenner proeft bijvoorbeeld duidelijk het verschil tussen een hert dat geleefd heeft in de bossen van Schotland en een hert dat graasde op de prairies van Texas. Het voedsel dat ze aten, de flora van hun leefomgeving en zelfs het klimaat zijn van invloed op de smaak.

De smaak van de seizoenen

Dat het klimaat en de seizoensinvloeden een belangrijke rol spelen tijdens het wildseizoen is ook duidelijk te proeven. Een dier dat tijdens een milde herfstdag is geschoten, smaakt anders dan zijn soortgenoot dat in de lente zijn weg naar het bord vindt. In de herfst is er immers een overvloed aan bessen en noten, wat je in het vlees terug proeft aan de intensere smaak. De smaak van in de lente afgeschoten wild is veel milder en zachter, omdat het dier dan meer is aangewezen op vers gras en kruiden.

Gezondere keus

Vlees zit boordevol goede voedingsstoffen, zoals vitamines A, B1, B2, B6, B12, de mineralen zink, ijzer, fosfor en seleen. Het vormt in ons voedingspatroon een belangrijke bron van eiwit en vetten. Vlees dat afkomstig is van het wildseizoen staat bekend om zijn magere karakter en hoge voedingswaarde. Het bevat minder verzadigd vet dan het vlees van dieren die in gevangenschap worden gehouden, en is bovendien een goede bron van omega-3-vetzuren. Een stuk wild op je bord is dus niet alleen zeer smaakvol, maar ook nog eens een gezonde keuze.

Speciale kooktechnieken

Het bereiden van vlees van het wildseizoen vereist andere technieken dan doorgaans voor traditioneel vlees worden gebruikt. Wild leent zich namelijk uitermate goed voor marinades, roken, slow cooking of grillen. Hierdoor breng je de natuurlijke smaken nóg beter naar voren en optimaliseer je de textuur.

Duurzaamheid en het wildseizoen

We zijn ons tegenwoordig bewuster van onze leefomgeving en daarom worden er steeds vaker duurzamere keuzes gemaakt. Wist je dat het eten van wild ook een duurzame keuze is? Het dier waarvan het vlees afkomstig is, heeft een vrij en gezond leven gehad, geen medicijnen toegediend gekregen en is nooit in aanraking geweest met de bio-industrie. Dankzij de jacht wordt het evenwicht in zijn natuurlijke omgeving behouden, waardoor populaties gezond blijven en schade aan gewassen wordt voorkomen. Dat maakt wild niet alleen een gastronomisch genot, maar ook een heel duurzame keuze.

Ruim assortiment

Wist je dat je bij Groothandel Krikke terecht kunt voor een ruim assortiment wild? Van hertenvlees, wildzwijn, haas en gevogelte tot mooie gerookte en gedroogde vleeswaren en patés. Alleen het mooiste vlees is goed genoeg voor jouw clientèle.

Ook interessant voor jou

Wist je dit al over de mooie smaken van het wildseizoen?

Lees verder

‘Bij Krikke vind je luxe, verse en eerlijke producten’

Lees verder

Goeie groothandel. Lekker vlees. Goed assortiment.

- Sytze Mulder

De beste ambachtelijke slager en horeca groothandel van Noord-Nederland! Super service en top producten, wat wil je nog meer?!

- Tom Renema

‘Kwaliteit…! Dat is waarom ik bij Krikke Culinaire Groothandel bestel. En niet alleen de kwaliteit van het vlees en de vleeswaren, het totale plaatje klopt.’

- Maarten Meijst

Wil je klant bij ons worden?

Wil jij als horecaondernemer klant bij ons worden?
Neem dan hier contact op!