Hoe je een mooi stuk rundvlees moet bereiden, hoeven we jou als chef-kok natuurlijk niet te vertellen. Niet voor niets is het één van de meest geliefde vleessoorten ter wereld. Je vindt het dan ook vrijwel in elk land op de menukaart. Maar juist de combinatie van saus en groenten waarmee jij je sappige biefstuk, rib-eye, malse ossenhaas of stevige bavette serveert tilt dit gerecht naar een hoger niveau. Laat je inspireren.
Sauzen bij biefstuk
Wat is een biefstuk zonder saus? De juiste saus kan de smaak van het vlees enorm versterken. Kies jij voor een populaire en klassieke variant, of verras jij je gasten met iets bijzonders? We zetten een paar opties voor je op een rijtje:
Pepersaus: de groene of zwarte peperkorrels en de romige structuur zorgen voor een perfecte balans van romigheid en scherpte. De pittige, aromatische smaak van deze klassieker onder de sauzen gaat goed samen met de rijke smaken van het vlees.
Rodewijnsaus: rode wijn, sjalotten en runderbouillon voegen een diepe en complexe smaak toe aan het vlees. Omdat de intense smaak van de saus het rijke vet in balans brengt, is dit een goede keuze om te serveren bij wat zwaardere stukken vlees, zoals de rib-eye.
Béarnaisesaus: boter, eidooiers, dragon en wittewijnazijn vormen de basis voor deze klassieke Franse saus. Serveer hem bij de mildere, malse stukken vlees zoals ossenhaas of entrecote.
Chimichurri: staan er gegrilde steaks of bavette op jouw menukaart? Serveer ze dan eens met deze frisse, pittige saus uit Argentinië. Het mengstel van fijngehakte peterselie, knoflook, rode peper, azijn en olijfolie zorgt voor een verfrissende contrast.
Truffelboter: laat de saus eens achterwege en laat en plakje truffelboter smelten zodra het bord opmaakt met een perfect gebakken steak. Voor de ware fijnproevers!
Bijpassende groente voor biefstuk
Door met de juiste groenten textuur, kleur en smaak toe te voegen, komt de biefstuk nog beter tot zijn recht.
Spinazie: de lichte, aardse smaak van vers gebakken of gestoofde spinazie werkt goed met vettere stukken vlees zoals een rib-eye.
Geroosterde asperges: de subtiele, nootachtige smaak van asperges vormt een mooie combinatie met zowel biefstuk als boterige sauzen zoals béarnaise
Geroosterde wortels: de natuurlijke zoetheid van geroosterde wortels vormt een goed contrast met de hartige smaak van een entrecote.
Sperziebonen met amandelen: kort geblancheerde sperziebonen die gebakken zijn in boter en amandelen geven een knapperige textuur aan je malse ossenhaas.
Gegrilde paddenstoelen: de umami-rijke smaak van kastanjechampignons, shiitake en oesterzwammen versterkt die van het vlees.
Gezond en licht
Geeft jouw gast de voorkeur aan een lichte en gezonde groente als side dish bij de biefstuk? Denk dan eens aan een salade van rucola en Parmezaan, gegrilde courgette of aubergine of geroosterde bloemkool.
Last but not least: aardappelgerechten
Om het hoofdgerecht helemaal te completeren mag een stevig aardappelgerecht bij de biefstuk natuurlijk niet ontbreken. Natuurlijk doen een toef aardappelpuree of goudbruine, knapperige frieten het altijd goed, maar ga ook eens voor in de oven gegrilde aardappelen met olijfolie, zout, peper en verse kruiden of een romige, decadente aardappelgratin.
Een mooi stuk vlees
Voor welke combinatie je kiest om jouw vleesgerecht op de kaart te zetten, hangt natuurlijk af van het seizoen en jouw voorkeur. Maar uiteindelijk begint het allemaal met een mooi stuk vlees. En daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres. Want alleen mooi, puur en eerlijk vlees is goed genoeg voor jouw gasten.
Ook interessant voor jou
’Dat persoonlijke contact met Krikke vind ik fijn’
Goeie groothandel. Lekker vlees. Goed assortiment.
- Sytze Mulder
De beste ambachtelijke slager en horeca groothandel van Noord-Nederland! Super service en top producten, wat wil je nog meer?!
- Tom Renema
‘Kwaliteit…! Dat is waarom ik bij Krikke Culinaire Groothandel bestel. En niet alleen de kwaliteit van het vlees en de vleeswaren, het totale plaatje klopt.’