

Wanneer jij als ondernemer duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan, is dubbeldoel vlees op je kaart een must. Dit vlees is zeer smakelijk en afkomstig van lokale koeien van het Holsteiner ras die eerst jarenlang zijn gebruikt voor de melkproductie.
Niet voor niets zien we op oude platen en schilderijen bijna altijd zwartbonte koeien in de wei staan afgebeeld. Door de komst van megastallen, maar ook vanwege regels om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, is dat beeld minder algemeen, maar nog altijd domineert de Holsteiner koe de melkproductie-industrie in Nederland. De reden voor die populariteit laat zich raden: de melkproductie is ongeëvenaard, ze levert meer op dan ze kost aan voer en ze zijn sterk en past zich gemakkelijk aan bij veranderingen.
Alhoewel veel koeienrassen specifiek gefokt worden voor hun melk óf hun vlees, levert het Holsteiner rund beide. Na haar jarenlange bewezen diensten als melkkoe, vindt ze nu haar weg naar de gastronomie als dubbeldoel vlees. Vaak wordt de koe dan eerst een periode van rust gegund waarin ze geen melk meer hoeft te produceren en de kans krijgt om aan te sterken. Het resultaat is nieuw aangezet vlees dat niet alleen heerlijk mals, maar ook dooraderd is met vet, de ‘ouderwetse’ rundvleessmaak heeft en van hoge kwaliteit is.
Het unieke van dit dubbeldoel vlees is te danken aan het hoge zuivelgehalte. En dat proef je. Het melkvetgehalte van een Holsteiner koe is 4% hoger dan bij andere koeien wat een romige smaak achterlaat. Daarnaast maakt de rijke marmering het vlees extra mals en smaakvol.
Dat maakt het dubbeldoel vlees tot een heel duurzame keuze. Omdat de koe voor zowel haar melk als haar vlees gebruikt wordt, is er minder sprake van verspilling én een lager milieueffect per geproduceerde eenheid voedsel. Daarnaast worden deze dieren veel in Nederland gehouden, waardoor vervoerskosten relatief laag zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld geïmporteerd rundvlees. De ecologische voetafdruk van dubbeldoel vlees is aanmerkelijk kleiner dan rundvlees dat afkomstig is van vleesrunderen.
Het dubbeldoel vlees wat wij leveren, wordt eerst een aantal weken zorgvuldig gerijpt in onze eigen droogkast waar temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit nauwlettend in de gaten worden gehouden. De natuurlijke enzymen in het vlees veranderen tijdens het rijpingsproces de vrij grove vezelstructuur dat het Holsteiner ras in mals, sappig vlees met een intense smaak.
Wil jij meer weten over de mogelijkheden van dubbeldoel vlees of het bij ons bestellen? Laat dan een bericht voor ons achter op onze contactpagina en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Wil jij als horecaondernemer klant bij ons worden?
Neem dan hier contact op!