5 vragen over verschillende soorten gevogelte

Kip, kalkoen, fazant, parelhoen, kwartel en eend: gevogelte is een goede keuze als het gaat om een mooi en verantwoord stuk vlees en… het is vooral erg lekker. En dat is ook de reden dat jouw gasten hier vaak voor kiezen. Maar het is ook een heel verantwoorde keuze. Wij krijgen er weleens vragen over. De meest gestelde vind je hieronder.

gevogelte

Vraag 1: Wat maakt gevogelte tot een betere keuze dan ander vlees?

Gevogelte heeft, in vergelijking met andere vleessoorten, de laagste klimaatbelasting. Als je kip bijvoorbeeld vergelijkt met lams- of rundvlees is het verschil enorm. Daarnaast gaat het in de meeste gevallen ook om wit vlees, wat een gezondere keuze is dan rood vlees. Verder bevat het minder verzadigd vet dan rund- en varkensvlees, en veel eiwitten, vitamines A en B en mineralen.

Vraag 2: Zit er veel verschil in smaak tussen de verschillende soorten?

Ja, beslist. Iedere soort heeft zijn eigen smaak en textuur. Dat zie je bijvoorbeeld al bij het vlees van een kip en een kalkoen, de meest bekende en voor de consument meest gemakkelijk verkrijgbare gevogelte. Het vlees van de kalkoen is doorgaans steviger van textuur en het heeft ook een wat meer interessante smaak dan kip. Bovendien is kalkoenenvlees meestal magerder dan kippenvlees.

Vraag 3: Wat is de beste manier om het te bereiden?

Dat hangt af van het gebruikte deel van het gevogelte. Gaat het om de borst, de dijen of de vleugels of poten? Elk deel heeft zijn eigen textuur en smaak. De huid van een eendenborst wordt bijvoorbeeld ingekerfd en gebakken tot de huid knapperig is en het vlees rosé of medium rare. Het smaakvolle vlees van kwartels daarentegen worden meestal gebakken, gegrild of gestoofd. Het is mals en sappig, klein en delicaat van smaak. Het vlees van de fazant, die qua textuur vaak wordt vergeleken met kip of kalkoen, maar een milde wildsmaak heeft, wordt ook meestal gebakken, gegrild of gestoofd.

Vraag 4: Wat zijn de kenmerken van het vlees van een patrijs?

Dit gevogelte staat bekend om haar subtiele wildsmaak. Patrijsvlees is delicaat, mals en wordt vaak gebraden of gestoofd. Het past op de kaart in een menu voor speciale gelegenheden.

Vraag 5: Is het het hele jaar door verkrijgbaar?

Wij hebben een breed assortiment aan Frans gevogelte. En dat is inderdaad het hele jaar door bij ons verkrijgbaar. Zowel vers, gekonfijt als diepgevroren. Van eendenborst tot maïskipfilet en van kalkoenfilet tot parelhoen. Neem contact op voor meer informatie of voor onze aanbiedingen.

Ook interessant voor jou

6 vragen over de vegan producten van horecaslagerij Krikke

Lees verder

Goeie groothandel. Lekker vlees. Goed assortiment.

- Sytze Mulder

De beste ambachtelijke slager en horeca groothandel van Noord-Nederland! Super service en top producten, wat wil je nog meer?!

- Tom Renema

‘Kwaliteit…! Dat is waarom ik bij Krikke Culinaire Groothandel bestel. En niet alleen de kwaliteit van het vlees en de vleeswaren, het totale plaatje klopt.’

- Maarten Meijst

Wil je klant bij ons worden?

Wil jij als horecaondernemer klant bij ons worden?
Neem dan hier contact op!